Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2007

Άνοιξε αυτό το κουτί.......


Πόσο θα ήθελα να γυρίσω και πάλι σε εκείνες τις μέρες……τι μέρες που τότε ανυπομονούσα να έρθουν οι σημερινές…..που η φαντασία ήταν τόσο πλούσια….και η ικανοποίηση μεγάλη από πράγματα μικρά! Πόσο θα ήθελα να σκύψω κάτω από το παιδικό μου κρεβάτι και αφού παραμερίσω τα κρυμμένα παιχνίδια να βγάλω αυτό το ίδιο κουτί….το κουτί με του θησαυρούς που με τόσο πάθος προστάτευα…..ξέρετε, όσο μεγαλώνουνε πάλι το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε…να κρύψουμε τον πολύτιμο θησαυρό μας….το κουτί μας…μόνο που τα κουτιά των μεγάλων κρύβουν και άλλα κουτιά και μέσα τους. Και μέσα αυτά τα κουτιά κρύβουν κι άλλα πιο μικρά κουτιά…και μόνο ευτυχία δεν έχουν μέσα…..ενώ εκείνο το κουτί……είχε μέσα τα πάντα!!!


Ήμουν μικρό παιδί ακόμα όταν ο Παππούς μου με έβαζε για ύπνο μαζί του και για να με πείσει να κοιμηθώ μου έλεγε ένα παραμύθι. Θυμάμαι τη βροντερή και καθαρή φωνή του τραγουδιστά να λέει…….Παραμύθι, μύθι μύθι, το κουκί και το ρεβίθι εμαλώνανε στη βρύση και τους πιάνει και η φακή και τους κλείνει φυλακήηηηηηη……… και μετά μου έλεγε κάθε φορά κι από ένα παραμύθι…..

Χθες το βράδυ δίπλα στο τζάκι άκουσα τη μάνα μου να σιγοτραγουδάει με την όμορφη φωνή που είχε πάρει από τον Παππού. Όταν τραγουδάει….είναι σαν χίλιοι άγγελοι στα αυτιά μου! Κάποια στιγμή σιγοτραγούδησε….και στο ΜΙ….τραγουδάει παραμύθια η Μελιά….γέλασε και με ρώτησε αν το θυμάμαι…..ήταν δυνατό να ξεχάσω ποτέ αυτό το τραγούδι; Το έλεγα συνέχεια.

ο Σεβαστιανός διηγείται στη γραμμή του Σι και στο Μι τραγουδάει παραμύθια η Μελιά.

Από την παιδική τηλεοτπική εκπομπή "Του κουτιού τα παραμύθια", που προβαλλόταν σ
την ΕΡΤ τη δεκαετία του '80. Κάθε φορά κι από ένα παραμύθι……και όποτε ακουγόταν το ΑΝΟΙΞΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ……η καρδιά μας άνοιγε γιατί τότε χαιρόμασταν με πολύ απλά και μικρά πράγματα…ξέρετε κάτι; Αν θέλετε να χαρίσετε ένα δώρο σε έναν φίλο ή θέλετε να πείτε μια συμβουλή με έναν διαφορετικό τρόπο…..στολίστε τις λέξεις σας με δράκους…πριγκίπισσες, νεράιδες…….και κορδέλες…και ξέρετε κάτι…..ίσως ανοίξουν και αυτοί το μαγικό κουτί του παραμυθιού και δουν τη δική τους ιστορία με ΠΙΟ πολλά χρώματα!! Ίσως θυμηθούν και αυτοί το «κουτί» που είχαν κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι τους….γιατί σίγουρα είχαν ένα τέτοιο κουτί……..



Στην σειρά αυτή της Οικογένειας Σοφιανού πρωταγωνιστούσε ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα, το οποίο είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια. Τέσσερις υπέροχες φιγούρες, φίλοι της Παρασκευούλας, ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες που έλεγαν ιστορίες από κάθε γωνιά της γης. Ο Ρούχλας (Παύλος Κοντογιαννίδης), ο Φιόγκος (Φαίδων Σοφιανός), ο Σεβαστιανός (Παύλος Χαϊκάλης) και η Μελιά (Ήβη Σοφιανού). Η σειρά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη της προβολή στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 (1987) και οι επαναλήψεις της συνεχίζονται μέχρι σήμερα - με φανατικούς τηλεθεατές - από την κρατική τηλεόραση.

Η ιδέα, το σενάριο και οι στίχοι ήταν της Ήβης Σοφιανού. Η πρωτότυπη για κάθε επεισόδιο μουσική ήταν του Φαίδωνα Σοφιανού.







6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

KALHMERA PETRH APO THN KERKYRA..
eimai sthn douleia k mazeythkame oi synadelfoi na tous valo nakousoun to tragoudi anoixe auto to kouti...to akousame mexri pente fores k anastatosame tous pantes....teleioooo....na sai kala..

filia sogno h elenh (an m thimase)

Μπακαλόγατος είπε...

Eleni mou se euxaristo polu gia ta kala sou logia!!Ego na deis pou to exo balei kai hxo klhshs sto kimhto mou....8umizei alles omorfes epoxes etsi den einai??Se euxaristo polu pou me 8umasai k pou mas diabazeis kai sena kai tous sunadelfous sou!!!

Ανώνυμος είπε...

popo....na kseres ti mas thimises!
Eyxaristoyme Petro!

paxh2o

Ανώνυμος είπε...

pragmati thimizei omorfes epoxes, glukes anamnhseis kai athwa xronia..k go petrh mou mporei na mhn milame pia alla se thimame..
na prosexeis...
filia elenh

p.s thelw na m steileis ton hxo pleaseeeeeee

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το κείμενό σου! Οι 20 φεύγα στην ηλικία, σίγουρα θυμόμαστε τα αγαπημένα "Του κουτιού τα παραμύθια"! Μου άρεσε πολύ φίλε και η αρχική σου εικόνα στο blog που συνδυάζει αληθινή φύση και καρτούν!!!

Μπακαλόγατος είπε...

Se euxaristo polu gia ta kala sou logia.....kai gia to keimeno k gia to oti katalaveis ti kruvei h arxikh eikona.Elpizo kai se alla sou sxolia alla kai giati oxi....dikes sou istories